8. Dashboards

80%

3

Opdrachten

Beginner

Skill Level

15 min

Duur

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

Introductie

In deze sectie van onze Tableau Desktop training, zullen we ons richten op het creëren van interactieve dashboards in Tableau Desktop. Dashboards zijn een geweldige manier om meerdere visualisaties samen te voegen in één overzichtelijk geheel, en het creëren van effectieve dashboards vereist een combinatie van ontwerp– en analytische vaardigheden. In alle voorgaande trainingen hebben we geleerd hoe we bepaalde grafieken en onderdelen voor ons dashboard hebben gemaakt. In dit hoofdstuk gaan we deze samenvoegen tot een interactief dashboard. We zullen stapsgewijs door het proces gaan van het bouwen van een dashboard van begin tot eind en laten zien hoe we de verschillende elementen van een dashboard kunnen combineren om de meest waardevolle inzichten uit je data te halen.

In deze les leer je

Stap 1: Maak visualisaties

Deze stap hebben we in de voorgaande lessen uitgevoerd, en is uiteraard belangrijk. Voordat je een dashboard kunt maken, moet je eerst de visualisaties maken die je wilt opnemen in het dashboard. Maak verschillende visualisaties die bij elkaar passen en die samen het verhaal vertellen dat je wilt vertellen. Het kan verwarrend zijn als je verschillende datasets of thema’s in een dashboard gebruikt. Mocht je dit toch doen, maak dat dan duidelijk aan de gebruiker.

Stap 2: Sleep visualisaties naar het dashboard

Nadat je de visualisaties hebt gemaakt, kun je deze naar een nieuw dashboard slepen. 

  1. Klik op het tabblad ‘Dashboard‘ onderaan het scherm om een nieuw dashboard te openen.  

Links in het scherm verschijnt nu het dashboard pane. Hier kun je van boven naar onder: 

 
  • Een ontwerp aanpassen voor verschillende apparaten. Zo kun je een aparte layout voor je dashboard op een mobiel of tablet maken.
  • De grootte van je dashboard instellen. Je kunt kiezen voor een Fixed Size, de grootte verandert dan niet ongeacht de grootte van je scherm. Automatic, hierbij past het dashboard zich aan aan de grootte van je scherm. En Range, waarbij het dashboard zich binnen een bepaalde range aan de grootte van het scherm aanpast. Voor de automatic size heb je ook een paar handige voorgedefinieerde formaten. Zoals bijvoorbeeld een desktopscherm of een laptopscherm.
  • Daaronder staan de Sheets. Dit zijn de worksheets die je in eerdere trainingen hebt gemaakt. Deze kun je oppakken en naar het canvas slepen.
  • Onderin staan de Objects. Dit zijn objecten die je aan je dashboard toe kunt voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een afbeelding met het logo van je bedrijf toevoegen.
  • Tot slot zie je de optie tiled en floating. Tiled betekent dat je dashboard automatisch in Tiles (een soort blokjes) wordt verdeeld, waardoor het scherm altijd uitgevuld zal worden. De sheets zullen elkaar dan niet overlappen op je dashboard. Met floating kun je de onderdelen in je dashboard vrij rondslepen.




    2. Selecteer als Size een Fixed Size van een Generic Desktop (1366 x 768).

    3. Sleep de visualisatie ‘Line Chart’ (Hfst. 5, opdr. 1) vanuit het paneel aan de linkerkant naar het dashboardcanvas, en sleep ‘Sales & Profit per Sub-Category (Dual Axis Chart)’ (Hfst.7, opdr. 3) erin zodat deze eronder geplaatst wordt. Sleep daarna de heatmap van “# Orders” (Hfst. 7, opdr. 1) onderin rechts naast ‘Sales & Profit per Sub-Category’. Je hebt nu drie visualisaties.

Stap 3: Voeg filters toe

Behalve drie visualisaties, zie je als het goed is ook een kolom waarin de filters staan die je hebt toegevoegd aan je line chart. Filters zijn een krachtige manier om interactie toe te voegen aan een dashboard, en worden automatisch meegenomen met je visualisaties als deze op de worksheet zelf getoond worden. Let wel op: als je op twee visualisaties hetzelfde filter toevoegt, worden beide filters naast elkaar getoond op het dashboard zonder dat ze verbonden zijn. Dat kan best verwarrend zijn voor gebruikers. Gelukkig is het mogelijk om filters met elkaar te verbinden. Zo wordt één filter toegepast op meerdere worksheets in je dashboard.

1. Selecteer een van de filters en klik op het pijltje naar beneden aan dat aan de zijkant verschijnt. 

2. Via Apply to Worksheets kom je in een menu. Als je daar Selected Worksheets selecteert, krijg je een overzicht met alle worksheets in je dashboard die je kunt selecteren. Het filter is nu ook op deze worksheet actief.


3. Probeer het maar eens, gebruik een filter en kijk welke sheets op het dashboard veranderen.

Stap 4: Voeg een dashboard action toe

Actions zijn een geavanceerde manier om interactie toe te voegen aan een dashboard. Voeg een actie toe door op het menu ‘Dashboard’ > ‘Actions‘ te klikken. Er bestaan verschillende mogelijke acties: filteren, highlighten of bijvoorbeeld het wijzigen van parameters of sets op basis van input van de gebruiker.

Zoals gezegd zijn dit meer geavanceerde functionaliteiten. Voor deze training beschrijven we de acties alleen. We voegen ze niet aan ons dashboard toe.

Met filter acties kun je de gegevens in visualisaties filteren op basis van selecties in andere visualisaties. Dit betekent dat als een gebruiker een waarde selecteert, alle andere visualisaties op het dashboard worden bijgewerkt om alleen de gegevens weer te geven die aan die selectie voldoen. Dit kan door bijvoorbeeld de line chart te selecteren en op het rechter icoontje te klikken aan de zijkant. Als deze wit is, kun je op een van de marks klikken, zodat de geselecteerde maand als filter geldt voor de andere visualisaties. 

Met URL-acties kun je links maken die worden geactiveerd wanneer een gebruiker op een specifiek element klikt. Deze links kunnen naar externe webpagina’s, documenten of andere dashboards verwijzen. Het is een handige manier om contextuele informatie of aanvullende bronnen aan te bieden.

Werkbladacties zijn vergelijkbaar met filteracties, maar ze veranderen het gedrag van individuele werkbladen in plaats van het hele dashboard. Hiermee kun je specifieke visualisaties verbinden en bijwerken op basis van de selecties van de gebruiker.

Parameteracties stellen je in staat om parameters (aangepaste besturingselementen waarmee gebruikers gegevens kunnen aanpassen) bij te werken op basis van de selecties van de gebruiker. Hiermee kunnen gebruikers dynamisch parameters wijzigen en de visualisatie aanpassen zonder naar de parameterbedieningselementen te gaan.

Het hoofddoel van setacties is om sets te creëren, te wijzigen of bij te werken op basis van de selecties of acties van de gebruiker. Een set is een subset van gegevens die voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals we ook in opdracht 5.3 zagen. Setacties stellen je in staat om deze voorwaarden dynamisch te wijzigen door bijvoorbeeld een waarde in de visualisatie te selecteren.

Stap 5: Pas de opmaak aan

Een goede opmaak van een dashboard kan het verschil maken tussen een onoverzichtelijke verzameling grafiekjes en een coherent dashboard. Daarom gaan we het dashboard nu verder vormgeven.

Dat begint met het toevoegen van een titel, zodat het overkoepelende dashboardthema helder is en gebruikers wat context krijgen. Onder de keuzeknoppen voor Tiled of Floating staat een checkbox met Show dashboard title.

1. Klik deze aan en zie dat er een titel op je canvas verschijnt. Dubbelklik op de titel, er staat nu <Sheet Name>. Je kunt nu twee dingen doen: of je dubbelklikt op het dashboardtabje dat je nu gebruikt en je past deze tekst aan, waardoor de titel van het dashboard ook verandert, of je haalt het weg. en zet er zelf met dikke, rode letters (corpsgrootte 18) “Sales Dashboard” neer.

Bovenin het dashboardpane staan twee tabjes: Dashboard (waar je nu zit) en Layout. Klik op Layout en bekijk de opties. Hier kun je voor elk van de containers de vormgeving bepalen, zoals de achtergrondkleur, eventuele omlijning en de grootte van de witruimte tussen visualisatie container. Ook kun je hier bij Item Hierarchy de inrichting van je dashboard bekijken als boomstructuur. Hier vind je onder meer Vertical en Horizontal Containers (waarin je weer andere objecten stopt, zoals tekstvlakken en visualisaties), en als het goed is ook een object dat Sales Dashboard heet. Dit is het titelvlak dat je zojuist hebt aangemaakt. 

2. Als begin punt zie je als het goed is je hoofdcontainer staan die Tiled heet. Selecteer deze en wijzig de border naar een dikke, rode rand en verander de achtergrondkleur van wit naar een lichte andere kleur (de onderste kleur van de rijtjes van drie).

Tussen de achtergrondkleur en de hiërarchie staat Outer en Inner Padding. Door hiermee te spelen kun je de witruimte aan de buitenrand van je element veranderen. Je ziet het verschil het beste bij een container of object dat een rand heeft.

3. Zorg dat de outer padding op 8 staat en de inner padding op 0.

Je dashboard zou er nu ongeveer zo uit moeten zien als op de afbeelding hieronder.

Gefeliciteerd! Je hebt nu geleerd hoe je een dashboard kunt maken in Tableau Desktop. Gebruik deze kennis om prachtige dashboards te maken en de inzichten te delen met anderen. Wil je wat je gemaakt heb graag delen met anderen, of zoek je inspiratie voor je dashboardontwerp? Neem dan eens een kijkje op Tableau Public, waar Tableau-gebruikers hun visualisaties en ontwerpen delen.

Conclusie

In deze les hebben we geleerd hoe we verschillende onderdelen kunnen samenbrengen tot een dashboard. We hebben wat geleerd over de opmaak en de grootte van het dashboard. In de volgende les gaan we verder met het publiceren en delen van een dashboard, zodat onze collega’s of andere mensen hier ook gebruik van kunnen maken.

Deel mijn eerste dashboard

Meer Leren

Deze Blogs zijn ook interessant voor jou

Blog

Tips voor efficient ruimtegebruik op je dashboard

Emre geeft je wat handige tips over hoe je zo efficient mogelijk om kunt gaan met de ruimte in je dashboard.

Tips voor efficient ruimtegebruik op je dashboard

Emre Oktay - 25 Augustus 2022
Lees blog

Blog

Dashboard die verandert door de tijd

Een dashboard die er s'ochtends anders uit ziet dan s'avonds? Dat kan! Lees in dit blog hoe je een dynamisch dashboard maakt.

Dashboard die verandert door de tijd

Joris van den Berg - 16 Mei 2023
Bekijk Pagina